BMW M6 Coupé SMG


De BMW M6 Coupé met zijn atmosferische V10-motor is een liefhebbersauto die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2005. Het model was gebaseerd op de BMW 6-serie en werd geproduceerd tot en met 2010. In dit artikel bespreken we de geschiedenis van dit model, de ontwerper ervan, en de technische specificaties en productieaantallen. Daarbij heeft dit rode exemplaar overigens slechts 12.000 kilometer op de teller staan, écht uniek dus!

 

Geschiedenis BMW M6 Coupé

De BMW M6 Coupé werd geïntroduceerd als een high-performance variant van de BMW 6 Serie. Het model was bedacht om te concurreren met andere high-end sportauto's, zoals de Mercedes-Benz SL en de Porsche 911. De M6 was voorzien van een krachtige 5.0-liter atmosferische V10-motor en was één van de krachtigste productieauto's van die tijd.

 

Ontwerper

De BMW M6 Coupé werd ontworpen door Adrian van Hooydonk, die later hoofdontwerper van BMW werd. Van Hooydonk was verantwoordelijk voor het ontwerp van verschillende BMW-modellen, waaronder de BMW Z4, de BMW 7 Serie en de BMW X5. Het ontwerp van de M6 Coupé was gebaseerd op de BMW 6-serie, maar met enkele aanpassingen om de aerodynamica en prestaties te verbeteren. Het resultaat was een stijlvolle sportauto die tot op de dag van vandaag veel nekken doet draaien.

 

Technische specificaties en productieaantallen

De BMW M6 Coupé was voorzien van een 5.0-liter V10-motor met een vermogen van 507pk en een koppel van 520 Nm. De auto kon van 0 naar 100 km/u in slechts 4.6 seconden en had een topsnelheid van 250 km/u (begrensd). De M6 Coupé was standaard uitgerust met een 7-traps SMG-transmissie, maar er was ook een handgeschakelde transmissie beschikbaar als optie. De auto was uitgerust met verschillende geavanceerde technologieën, zoals Electronic Damper Control en Active Roll Stabilization, om de rijervaring en de prestaties te optimaliseren.

 

Tussen 2005 en 2010 werden er in totaal ongeveer 9.000 exemplaren van de BMW M6 Coupé geproduceerd. Dit aantal omvat zowel de versies met handgeschakelde transmissie als de versies met SMG-transmissie. De meeste exemplaren werden verkocht in de Verenigde Staten en Europa, waar de M6 Coupé erg populair was onder autoliefhebbers. Vanwege de beperkte productieaantallen en het exclusieve karakter van de auto, behoudt de BMW M6 Coupé zijn waarde goed en wordt het beschouwd als een verzamelobject voor autoliefhebbers over de hele wereld.